A Recepttár folyamatos feltöltés alatt áll ....
Recepttár

TK (teljes kiörlésű) házi kenyér
Hozzávalók: 220 gr TK búzaliszt, 180 gr tönköly fehér liszt, 3/4 ek búzasikér, 1 tk só, 30 gr friss élesztő, 1 ek ecet, 2 ek olaj, 1-2 kk nádcukor, víz
A száraz hozzávalókat elkeverjük, az élesztőt kb 2 dl langyos cukros vízben hagyjuk felfutni. A lisztes keverékhez hozzáadjuk az ecetet, olajat, majd az élesztős masszát, és összeállítjuk a tésztát, vizet annyit adjunk még hozzá, hogy ne legyen kemény de ragadós lágy se. 1 órát kelesztjük. Majd formába helyezzük , és 20 percet kelesztjük még, majd vízzel lekenjük és bevagdaljuk. 230 fokos sütőbe tesszük, 15 perc után 180-200 fokra csökkentjük, még 40 percig sütjük.

Túrós muffin
Hozzávalók: 30 dkg liszt (zabpehelyliszt + tönköly fehér keverve), eritrit, 1 cs sütőpor, 1 cs vaniliás cukor/eritrit, 25 dkg túró, 4 db tojás, 1.25 dl tej, 10 dkg vaj, 1 db citrom reszelt héja
Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Másik tálban, a túrót, tojást, tejet, és az olvadt vajat robotgéppel kikeverjük, majd beledobjuk a citromhéját is. Ezután a lisztes keveréket hozzáadagoljuk. Szilikon muffinsütőbe kanalazzuk, és 180 fokon kb 25 percig sütjük. Tetejére csokimázt is csepegtethetünk, vagy poreritrittel szórhatjuk.

Túró alapú pizza
Hozzávalók: 250 gr túró, 4 ek zabpehelyliszt, 2 tojás, só, oreganó, bazsalikom
Összekeverjük a hozzávalókat, olajozott-lisztezett tepsibe belenyomkodjuk, és 200 fokon elősütjük 5-8 percig. Majd kivesszük, és megpakoljuk a feltéttel (amilyet szeretnénk) , ezután készre sütjük.

Palacsinta csokis mascarpone krémmel, csokiöntettel
Hozzávalók: zabpehelyliszt, tönköly fehér liszt, 1 tojás, tej/növényi tej, só, eritrit, light mascarpone, zsírszegény v növényi tejszín, kakópor, étcsoki
Palacsintához elkeverjük a lisztkeveréket, tojást, tejet+vizet, csipet sót és eritritet. Kisütjük kókuszolajon. Krémhez habverővel összekeverjük a 250 gr mascarponét, 1 tk kakóport, édesítőt, és annyi tejszínt hogy kellemes lágy krémet kapjunk. megtöltjük a palacsintákat, és pici csokiöntettel díszitjük. Öntethez étcsoki darabokat tejszínnel összeolvasztunk, és rálocsoljuk a tetejére egy kiskanál segítségével.

Chiapudingos gyors desszert
Hozzávalók: 1/3 csésze chiamag, 2 csésze tej/növényi tej, eritrit, vaniliás cukor, gyümölcs szeletelve, cukormentes vagy növényi tejszínhab
A chiamagot a tejjel, édesítővel elkeverjük, és akár egy éjszakára is pihentetjük hütőben lezárt üvegben. (ez utána 1 hétig is eláll) Majd ha jól besűrűsödött, kis pohárkákba szedjük, megpakoljuk gyümülcsdarabkákkal, és tejszínhabbal díszitjük a tetejét, finom és egészséges desszertet kapunk. A feltétet tetszőlegesen variálhatjuk.

Joghurtos töltött lepényke
Hozzávalók: 1 adag görög joghurt, 2 adag lisztkeverék (zabpehelyliszt+ tönköly fehér), 1/2 kk szódabikarbóna, só. Töltelékként szinte bármivel variálható, kapros túró (a képen), sajtos-gombás, sajtos-kolbászos, sajtos-sonkás, darálhúsos ragu......stb.
Összekeverjük a hozzávalókat, lágyabb ragadósabb tésztát kapunk, de tudjunk vele dolgozni, liszt kell a formázáshoz is, hogy ne ragadjon. Az összedolgozott tésztát, tojásnyi nagyságú darabokra osztjuk, majd kinyújtjuk vagy újjainkkal is formázhatjuk. A Kb fél centi vastag ovális alakú lepénykék egyik felét megpakoljuk tetszőlegesen töltelékkel, összehajtjuk, megnyomkodjuk a széleit, és már süthetjük is olajozott serpenyőben, közepes lángon, többször megfordítva.

TK fonott kalács
Hozzávalók: 350 g tk liszt, 200 g tönköly fehér liszt, 1 ek. búzasikér, 320 ml tej, 25 g élesztő, csipet só, eritrit ízlés szerint, 1mk aszkorbinsav, 2 kicsi vagy 1 nagy tojás +1 tojás (lekenéshez), vaníliás cukor/eritrit, 80 g vaj
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd bele mehet 1 v 2 tojás, és az élesztős keverék. Összeállítjuk/dagasztjuk a tésztát, majd belecsorgatjuk a vajat, és tovább dagasztjuk, majd letakarva kb 50 percig hagyjuk kelni. Ezután picit átgyúrjuk, 4 felé választjuk, hosszúkás rudakat formázunk és 4-es fonással összefonjuk. Lekenjük tojás és tej keverékével, és hagyjuk kelni. Amikor majdnem a duplájára nőtt, újra lekenjük, és lisztezett tepsibe rakjuk. 190 fokra előmelegített sütőbe sütjük 10 percig, majd további min. 20- 25 percet 170 fokon (sütője válogatja).

